סתימה בכיור היא אירוע לא נעים. סתימה כזו, במטבח או באמבטיה, עלולה להפוך גם למפגע תברואתי אם לא תטופל במהירות. בחלק מהמקרים תוכלו לפתוח את הסתימה בכוחות עצמכם, גם בלי איש מקצוע, ובפרט אם תפעלו בהתאם להסברים המפורטים כאן בעמוד.
פתיחה עם חוטר
סתימה בכיור נגרמת עקב הצטברות לכלוכים בתוך הצנרת שיורדת מפתח הניקוז. למשל, שאריות מזון בכיור של המטבח, שערות בכיור בחדר הרחצה וכו'. בהתאם בחלק מהמקרים פתיחת הסתימה תתבצע באמצעות שליפת הגורם שחוסם את זרימת המים.
לשם כך אתם צריכים חוטר. אפשר להשתמש בחוטר ממש, אבל גם אם אין לכם בבית חוטר, ומן הסתם לרוב בני האדם אין בבית חוטר, תוכלו לאלתר: פשוט לוקחים קולב ברזל ומיישרים את הקצה שלו.
בשלב הזה אפשר לדחוף את החוטר אל תוך פתח הניקוז, ולשחק איתו. אם הוא נתקל בגוש מוצק, זהו גורם החסימה ואם תצליחו לשלוף אותו סביר להניח שהסתימה תיפתר ותוכלו לחזור להשתמש בכיור ללא בעיה.
פתיחה עם פומפה
גם בעידן של טכנולוגיות מתקדמות ובינה מלאכותית, לפעמים דווקא הכלים הכי פשוטים מבצעים את המשימות באופן היעיל ביותר. במקרה של פתיחת סתימה בכיור, הכוונה היא לפומפה הישנה והחביבה, ובהתאם כדאי להחזיק בכל בית פומפה.
אופן השימוש: ממלאים את הכיור במעט מים, כך שאפשר יהיה לייצר ואקום. רצוי שהמים יהיו חמימים. מצמידים את הפומפה אל פתח הניקוז, ומתחילים לפמפם. אחרי כחצי דקה תוכלו לבדוק אם הפמפום עבד והמים זורמים ללא הפרעה. אם עדיין יש סתימה, אפשר לנסות להשתמש פעם נוספת בפומפה, או לעבור ישר לאופציה הבאה.
פתיחת סתימה דרך הסיפון
הסיפון הוא הצינור שמחבר את הכיור למערכת הביוב. בחלק התחתון שלו יש מעין כוסית קטנה שבה מצטברת פסולת. אם הכמות גדולה מדי, התוצאה עלולה להיות סתימה בצנרת ולכן השלב הראשון יהיה פתיחת הכוסית.
ליתר דיוק, השלב הראשון הוא הכנת האזור כדי שלא תלכלכו את המטבח או חדר האמבטיה. ההכנה כוללת את פינוי כל החפצים שנמצאים מתחת לכיור, הנחת סמרטוט והצבת דלי מתחת לסיפון. כשפותחים את הכוסית (באמצעות פעולת הברגה נגד כיוון השעות) תיתכן זרימת מים ולכן הדלי הכרחי.
אחרי שמנקים את הכוסית מכל הלכלוכים שהצטברו בה, ושוטפים היטב, אפשר לנקות גם את הצינור עצמו, זה שמחבר את פתח הניקוז לכוסית. בדרך כלל האופציה היעילה ביותר היא לשלוח יד, כמובן עטופה בכפפה, ושליפת לכלוכים אם ישנם.
לאחר סגירת הסיפון, פתחו את הברז ותנו למים לזרום. בשלב הזה כדאי להשאיר את הדלי ליתר ביטחון, ורק אחרי שווידאתם שאין נזילה, אפשר להוציא אותו (אם יש נזילה, הסגירה לא בוצעה נכון ואתם צריכים לעשות זאת מחדש).
אם גם אחרי ביצוע כל הפעולות הנ"ל עדיין יש סתימה, אין ברירה אלא להזמין מומחה. אינסטלטור מנוסה יצליח לבצע פתיחת סתימה בכיור מכל סוג בעזרת הציוד המקצועי שברשותו.